Siirry suoraan sisältöön
Etätyöntekijä juttelelee puhelimessa.

Minä etätöissä – Miisa Tavaststjerna

  • tehnyt

Tuntuu hassulta lukea, millaista on hyvä ergonomia ja miten pitää työmotivaatiota yllä etätöissä, kun huomaa itse tekevänsä aivan päinvastoin. Koen, että olen etätyöntekijänä sellainen, joka vaatii sopivan määrän sosialistumista työverkoston parissa, mutta kuitenkin viihtyy kotona rauhallisessa ympäristössä työflowhun uppoutuneena. En todellakaan tee etätöitä kuin oppikirjoista, välillä röhnötän sängynpohjalla ja joskus etsin motiaaviota uuteen työpäivään. Välillä taas tuntuu, että työkoneelle unohtuu eikä muuta elämää olekaan.

Minun unelmieni etätyöpäivä

Herään yhdeksän maissa – olen iltakukkuja ja koen olevani tehokkaampi hieman myöhemmin päivästä. Siksi en ota stressiä aamun toimista.

Syön aamupalaa yövaatteissa, samalla käyn läpi sähköpostia sekä kiireellisimpiä työtehtäviä. Aamun työpisteenä on yleensä keittiönpöytä.

Pukeudun ja valmistaudun työpäivään. Käärin hihat ja alan hommiin!

Keittiön pöydän ääressä työnteko alkaa tuntumaan alaselässä, joten siirryn joko sohvalle tai omalle työpisteelleni. Joku päivä vielä rakennan itselleni seisomatyöpisteen!

Soitan usein työpuheluita samalla, kun valmistelen lounasta.

Lounastauko on yleensä puolen päivän jälkeen – pidän usein päivällä hieman pidemmän tauon, jolloin syön, käyn ulkoilemassa tai vaihtoehtoisesti katson vaikka ohjelmia. Välillä hoidan myös kotiaskareita, jos tiedän että työt kestävät myöhään iltaan.

Iltapäivä starttaa etäpalavereilla – koen, että palaverit keskeyttävät helposti aivotyöskentelyn, joten tykkään ryhmittää ne peräkkäin iltapäivälle, jos vain mahdollista. Jos palaveri on sen luonteinen, että minun ei tarvitse käyttää tietokonetta, laitan bluetooth-kuulokkeet korviin ja esim. tiskaan astioita – pienten askareiden tekeminen samalla helpottaa keskittymisessä.

Usein katkaisen työnteon lähtemällä suoraan johonkin vapaa-ajan viettoon, kuten pelaamaan lentopalloa tai koiran kanssa ulkoilemaan. Se helpottaa aivojen irtautumista päivän työasioista.

Kovin monesti unelmien etätyöpäivä ei kuitenkaan toteudu. Joku päivä saattaa mennä kokonaan palavereissa, joskus työmotivaatio on hukassa, olen kuitenkin oppinut tuntemaan itseäni paremmin etätyöntekijänä ja suunnittelemaan päivät sen mukaan! 

Etätöihin siirtyminen Kehittämisyhtiö Witaksella

Meidän organisaatiossamme siirryttiin etätyöntekoon maaliskuussa 2020. Siitä on vierähtänyt jo hyvä tovi ja omat rutiinit etätyöskentelyyn ovat syntyneet. Ennen pandemiaa, olin tehnyt paria päivää viikossa etätöitä. Silloin etätöiden tekemisestä tuli ilmoittaa aina viestillä esimiehelle.

Jo silloin huomasin, että olen parhaimmillani, kun saan osan viikosta käydä työmatkoilla ja etätyökeskuksessa sekä toimistolla työkavereiden luona ja osan ajasta olen kotona tekemässä ajatusta vaativaa työtä, kuten kirjoittamista ja suunnittelua. Parhaimmat ideat lähtevät lentoon etätyökeskus HUBteekissa ja siellä työskentelenkin usein!

Etätöissä metsästä löytyneellä sillalla.

Heti vuoden 2020 alusta aloitin työskentelyn etätyöhön paneutuvassa hankkeessa – Yrittämisen ja työnteon uudet kanavat, tuttavallisemmin YTY. Aluksi ajattelin, että asia on minullekin kovin vieras ja tuntematon, enkä varsinkaan ole mikään etätyöläisen malliesimerkki. Mutta nyt puolen vuoden jälkeen, hirmuisesti oppineena, voin todeta, että työni on ollut erittäinen mielenkiintoinen ja hyödyllinen oman työnteon kannalta. Verkkoalustan luominen on ollut yksi lempitehtävistäni ja odotan innolla mitä kaikkea pääsemme toteuttamaan loppuvuoden aikana.

 

Antoisia lukuhetkiä Etäsuomessa.fi -verkkoalustalla,

Miisa