Siirry suoraan sisältöön
Kuvassa etätyöntekijä pöydän äärellä

Ergonominen kotikonttori testissä Pihtiputaan HUBteekilla – Suvi Salmenkaita

Nykypäivänä etätyöskentely on osa arkea, ja se mielletään lähinnä kotona tai toimistolla tehtäväksi työksi. Välillä kuitenkin tarvitaan vaihtelua, joko ergonomisista ja keskittymisestä johtuvista syistä, tai vain siksi, että vaihtelu virkistää ja kaipaa yhteisöllisyyttä. Tällöin voi hakeutua esimerkiksi Pihtiputaan HUBteekille etätöihin.

Keväällä 2021 aloitimme yhteistyön YTY- ja Hubittaako? -hankkeiden kanssa Pihtiputaan HUBteekki -etätyö- ja osaamiskeskuksella. Toteutimme HUBteekin tiloihin ergonomisen kotikonttorimallin, jonka tavoitteena oli testata erilaisia ergonomisia ratkaisuja, tietoteknisiä ja muita etätyön tekemistä helpottavia ratkaisuja, sekä toimia malliesimerkkinä omaa kotikonttoriaan suunnitteleville. Tila on kaikkien halukkaiden maksutta testattavissa ja käytettävissä.

Työpisteen on oltava muokkautuva

Hyvä työskentelyasento lähtee vaihtelusta työpäivän aikana, mikä auttaa suoraan esimerkiksi alaselän vaivojen ehkäisyssä. On hyvä tehdä töitä seisoen, istuen ja puoli-istuma asennossa ja tästä syystä korkeussäädettävä pöytä on hyvä olla työpisteen perustana.

Näyttö tulee sijoittaa oikealle korkeudelle suhteessa katselinjaan, joten näytön on hyvä olla korkeussäädettävä. Vastaavasti voi käytössä olla läppäritaso, jolla saa asetettua näppäimistön ja näytön ergonomisesti oikeaan asentoon.

Hyvään ergonomiaan vaikuttaa olennaisesti myös työtilan valaistus- ja äänimaailma, joten on kiinnitettävä huomiota oikeaan valaistukseen. Voit lukea lisää työpisteen valaistuksesta täältä

Päivänvalovalaisin on ollut suosittu varsinkin pimeänä vuodenaikana.

HUBteekin työpistesuunnittelussa käytimme seuraavia kalusteita ja työpisteen välineitä:

 1. Säädettävä työpöytä
 2. Säädettävä työtuoli istumatyöhön
 3. Varier ergonomiaistuin puoli-istumatyöhön
 4. Ergonomiamatto seisomatyöskentelyyn
 5. Läppäritaso, jolloin saadaan oikea katselinja näytölle
 6. Kuulokkeet
 7. Päivänvalovalaisin
 8. Taitettava pöytäsermi akustiikkaa ja tietosuojaa varten
 9. Seinäakustiikka, joka rauhoittaa äänten kimpoilun työtilan yhteydessä
 10. Jumppakeppi ja kuminauha taukojumppaa varten
 11. Jumppapallo istumiseen ja venyttelyyn

 

Lisää ergonomiavinkeistä voit lukea täältä.

Kaasujousityöpöytä on oivallinen keksintö, helppo käyttää eikä tarvitse sähköä.

Oman työpisteen suunnittelussa kannattaa käyttää suunnittelijan apua.

Mitä HUBteekilla voi tehdä?

HUBteekin etätyöpisteitä ja -tiloja voi käyttää kuka vain – tiloja ei ole rajattu yhden kohderyhmän käyttöön. Matkailijat, mökkiläiset ja lomalaiset ovat yhtä tervetulleita, kuin paikkakuntalaisetkin. Tiloissa on mahdollisuus verkostoitua tai varata hiljaisen työskentelyn tiloja. Eri alojen freelancerit, yrittäjät ja kevytyrittäjät voivat työskennellä sopusoinnussa väitöskirjan tekijöiden ja opiskelijoiden kanssa saman katon alla. Tänne voi tulla tekemään etätöitä kuka vaan joko koko päiväksi tai vaikka vaan hetkeksi! Voit tulla opiskelemaan tai kokoustamaan. Talon puolesta tarjotaan kahvit, mutta muut tarjottavat on tuotava itse. Tilojen käyttö on maksutonta Hubittaako? -hankkeen ajan.

Lisätietoa etätyöpisteistä: Etätyötilat.fi

Miia Hiironen: Työpisteelle on ollut suurta kysyntää ja se tulee

jäämään pysyväksi osaksi HUBteekin varustusta.

Hankkeet projektin takana

Yrittämisen ja työnteon uudet kanavat (YTY) -hanke on Kehittämisyhtiö Keulink Oy:n ja Kehittämisyhtiö Witas Oy:n yhdessä toteuttama, Keski-Suomen ELY-keskuksen Maaseuturahastosta rahoittama kehittämishanke, jonka tavoitteena on edistää monipaikkaisen työn ja sen johtamisen sekä virtuaalisen rekrytoinnin toimintaedellytyksiä. Ergonominen kotikonttorimalli on toteutettu YTY-hankkeen toimenpiteenä.

Hubittaako? -hanke on Pihtiputaan kunnan ja Jyväskylän avoimen yliopiston yhdessä toteuttaman, Pihtiputaan kunnan hallinnoima ja Keski-Suomen liiton, Pihtiputaan kunnan ja Jyväskylän yliopiston rahoittama (EAKR-Vipuvoimaa EU:lta) hanke. Etätyö- ja osaamiskeskus HUBteekki on toteutettu Hubittaako? -hankkeen toimenpiteenä.

Kirjoittaja Suvi Salmenkaita on toiminut Sisu Interiorin toisena yrittäjänä toukokuusta 2018 alkaen. Kokemusta hänellä on sisustussuunnittelusta jo yli 10 vuoden ajalta. Taustalla on niin sisustuksen kuin insinöörialan opintojakin.